Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν αυτά που μας συμβαίνουν είναι «φυσιολογικά» ή όχι.

Αν οι δυσκολίες μας με την οικογένεια μας, τους φίλους μας και στην εργασία μας είναι κάτι που χρειάζεται να το λύσουμε μόνοι μας χωρίς να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό;

Αν δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας αναρωτιόμαστε αν είμαστε ικανοί. Άλλες φορές πάλι απευθυνόμαστε στους φίλους που μας γνωρίζουν καλά και θέλουν το καλό μας. Σίγουρα στην αρχή κάποιου είδους βοήθεια θα την έχουμε όμως δεν θα έχουμε ανακαλύψει την αιτία του, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να το επεξεργαστούμε και να προχωρήσουμε. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι άτομα που είναι συναισθηματικά συνδεδεμένα μαζί μας δεν έχουν την ικανότητα να δουν τα πράγματα με «αντικειμενικό» πρίσμα. Οι συμβουλές τους βασίζονται στα συναισθήματα που έχουν για μας και τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, πολλές φορές μη γνωρίζοντας πώς να μας ανακουφίσουν προσωρινά, συρρικνώνουν το ζήτημα που μας απασχολεί.

Όταν λοιπόν ένα θέμα μας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε ανακαλύψει την λύση του τότε αρχίζει να προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα μας και να μειώνει την ποιότητα στη ζωή μας. Αυτή την στιγμή μπορούμε να απευθυνθούμε σε ειδικό ψυχικής υγείας, αφού πρώτα έχουμε βεβαιωθεί ότι κατέχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για να ασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου, ψυχιάτρου, παιδό – ψυχιάτρου. Οι δυσκολίες που μπορεί να έχει ο καθένας μας ποικίλουν και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τις αξιολογούμε. Για παράδειγμα δυσκολίες μέσα στο γάμο (εντάσεις, μοναξιά, έλλειψη επικοινωνίας κοινών στόχων), δυσκολίες ως προς την οριοθέτηση των παιδιών, διαχείριση άγχους, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, φοβίες), αισθήματα κενού, χαμηλή αυτό εκτίμηση, διαχείριση πένθους, ψυχοσωματικά συμπτώματα, χωρισμός, θέματα σχέσεων, έλλειψη ικανοποίησης, παρελθόντα βιώματα, δυσκολίες στον επαγγελματικό τομέα είναι ζητήματα μείζονος σημασίας.

Η άσκηση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό κριτήριο ο ψυχοθεραπευτής που θα σας αναλάβει να ασκεί ένα κατοχυρωμένο επάγγελμα (ψυχίατρος, ψυχολόγος, παιδο – ψυχίατρος). Επειδή δεν έχουν όλοι οι ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτική-κλινική εκπαίδευση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο/η ψυχολόγος που θα σας αναλάβει διαθέτει ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση.
Τέλος ο Ψυχολόγος δεν είναι Ιατρός και δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων. Αν χρειασθείτε φάρμακα θα σας παραπέμψει σε ψυχίατρο και θα συνεργασθεί μαζί του στη λεγόμενη συνδυαστική θεραπεία (φάρμακα και ψυχοθεραπεία).